The Black-Capped Chickadee is perhaps universally recognized and considered cute by almost everyone who enjoys birds. It’s oversized head, tiny stocky body, and black cap and bib are distinctive and appealing to us country people, whether we actually live in the country or not. This perky little bird’s curiousity about people, animals, and almost everything else in its territory, combined with its promptness in discovering bird feeders, make it one of the first birds most people learn to identify.
Watching chickadees about their business at my birdfeeder is great entertainment. These darting little feathered creatures deserve top billing as the clowns of the bird world, as they flit to and fro, hang upside down from small branches, and generally amuse themselves and us with their acrobatic antics.
Because they tend to associate in flocks in the winter, we rarely see just one. The sudden activity and flurry when a flock sweeps in is very distinctive, as are their feeding habits. They seldom sit at the feeder longer than it takes to grab a morsel and then just as quickly transport it elsewhere to eat. Frequently, we see one alight on a nearby branch, hold a sunflower seed against the wood with its feet, and then vigorously peck and chisel at it with its beak until the hull cracks and the inner seed is consumed.
Because they tend to associate in flocks in the winter, we rarely see just one. The sudden activity and flurry when a flock sweeps in is very distinctive, as are their feeding habits. They seldom sit at the feeder longer than it takes to grab a morsel and then just as quickly transport it elsewhere to eat. Frequently, we see one alight on a nearby branch, hold a sunflower seed against the wood with its feet, and then vigorously peck and chisel at it with its beak until the hull cracks and the inner seed is consumed.
Chickadees’ social order dictates that dominant birds get to eat first and then less dominant flock-members can dart to the feeder to select a seed. Because of this we observe only a few of them at a time on or very near the feeder but a quick scan of the nearby trees reveals many more patiently waiting their turn. Chickadees are also instinctively wise enough to hide food for later, disappearing from the feeder for a few minutes to deposit their treasures in cracks and crevices known only to them before they return to select more.
It’s easy to attract them to our feeders in the winter. We usually wait until the bears are hibernating to avoid having our feeders, fencing, and decorative lattice ripped apart, as these giant shaggy creatures will do whatever it takes to satisfy their appetites when fattening up in the fall. But, once it’s safe to put out a feeder, it rarely takes more than an hour or so for the first chickadee to find it and within minutes the whole flock is in the vicinity. Then what a flurry of activity there is, as they dart about the serious business of feeding and distinctive chick-a-dee-dee-dee calls fill the air.
It’s easy to attract them to our feeders in the winter. We usually wait until the bears are hibernating to avoid having our feeders, fencing, and decorative lattice ripped apart, as these giant shaggy creatures will do whatever it takes to satisfy their appetites when fattening up in the fall. But, once it’s safe to put out a feeder, it rarely takes more than an hour or so for the first chickadee to find it and within minutes the whole flock is in the vicinity. Then what a flurry of activity there is, as they dart about the serious business of feeding and distinctive chick-a-dee-dee-dee calls fill the air.
And it certainly doesn’t take them long to get used to our presence. Within a day or two they sit scolding furiously from a nearby branch when one of us has the audacity to approach their territory to refill the feeder. They swoop in again to resume snatching seeds the moment we’re done. On one occasion my husband finished pouring sunflower seeds into the feeder opening, bent over to retrieve the pail from beneath the feeder, and, as he straightened up, was almost hit in the head by a furiously scolding, dive-bombing, little feathered missile!
It seems to me that the mere presence of these delightful, mischievous little bird-clowns in our world, whether in town or on my country mile, is evidence a-plenty that God really does have a sense of humour.